woensdag 8 december 2010

Ding 23 / Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd


.....en dan zit het er bijna op en is dit alweer het 23e ding!

Jeetje wat is het snel gegaan, wat heb ik veel geleerd en wat ben ik enthousiast geworden over 2.0!!! Super, ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. Ik geef toe dat ik er niet helemaal uitgehaald heb wat er in zat maar ben wel heel trots op mezelf. Mijn kijk op veel 'dingen' is veranderd, een bepaalde 'digi-angst' is verdwenen en ik kan nu inderdaad over heel veel dingen meepraten en zelfs (heel soms) mijn kinderen advies geven.

Het leukst om te doen vond ik de foto's, plaatjes bewerken, Google Maps en Spotify. Ook ben ik alle dagen nog heel blij met mijn I-Google-pagina. De Wiki's en Google-docs zijn handig in gebruik en voor de OR werken we hier al mee. Dat is denk ik sowieso iets wat moet gebeuren; het geleerde in praktijk brengen... en bijhouden!

Het maken van de Blogs vond ik leuk om te doen maar hier had ik graag wat meer uitgehaald. Vooral het opleuken met gadgets e.d. is me niet goed afgegaan. Ik heb wel het één en ander uitgeprobeerd maar als het dan niet gelijk lukte heb ik het maar laten zitten. In het begin dacht ik dat dat nog wel bij één van de onderwerpen aan de orde zou komen maar dat was niet zo. Tijdgebrek heeft hier ook wel een rol bij gespeeld, ik had ook graag wat meer de anderen willen volgen en reacties willen plaatsen.

Ik neem me voor om de volgende groep te gaan volgen en dan ook af en toe zelf nog wat te doen. Inmiddels is er al een uitnodiging voor een 'vervolg/opfriscursus' maar daar moet ik nog even over nadenken. Ik vind het overigens wel heel goed dat dit wordt aangeboden.

was voor mij:

Een uitdaging die ik ben aangegaan en ik ben blij met het resultaat. Ik ben me bewust geworden van 2.0 en vooral ook van 'Bibliotheek 2.0'. Dat er veranderingen aan zaten te komen was bekend maar het doen van de cursus heeft mij veel meer inzicht gegeven. Ik heb al eerder aangegeven dat ik niet goed ben in het bedenken van toepassingen e.d. maar ongetwijfeld zijn er collega's die deze kwaliteiten wel bezitten. Ik wens ons allemaal veel succes met 'Bibliotheek 2.0' en wil alle mensen die deze cursus mogelijk hebben gemaakt van harte bedanken. Echt heel goed dat dit wordt gedaan en voor iedereen die nog gaat volgen; '23 DINGEN'.....



     

Ding 22 / Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Bibliotheek 2.0 en de toekomst..... Ik kan hier nog geen invulling aan geven maar ben wel heel benieuwd naar alle ontwikkelingen (volgens mij val ik in herhalingen).

Met interesse wat verschillende artikelen gelezen, filmpjes gekeken enz. De presentatie van Karolien Selhorst (Bibliotheek Vlissingen) vond ik goed en vooral de vijf fasen van de Wiki-adoptie vond ik leuk. Ook las ik iets over het introduceren van '23 dingen' voor bvb leraren, ambtenaren en ouders/kinderen, lijkt me ook niet verkeerd.Wat mij wel opvalt, ook al eerder tijdens de cursus, is dat vrij veel artikelen behoorlijk gedateerd zijn (2008 of 2009), eigenlijk zou je met alle nieuwe ontwikkelingen meer actuele informatie verwachten. 

Bij Jant Tweepuntnul vond ik wel een actueel stuk van 19 november j.l. "Zit er (nog) muziek in de openbare Bibliotheek?" Het gaat over de laatste grote mediavernieuwing 'Streaming Media', goed om te lezen en ik merkte ook bij hem wat vraagtekens die ik zelf ook af en toe heb. Hij legt o.a. uit dat het voor bibliotheken nogal een uitdaging is om diensten van toegevoegde waarde te bedenken. Volgens hem zou het interessant zijn als bibliotheekleden met aanzienlijke korting gebruik zouden kunnen maken van bvb Streaming muziek- en videodiensten. Hij geeft aan dat je met dat soort waardetoevoegingen van je bibliotheekkaart een kostbaar bezit maakt...... Ik denk dat dat nog niet eens zou gek zou zijn!

Het is me de afgelopen tijd wel duidelijk geworden dat ik niet goed ben in het bedenken van toepassingen van 2.0 in de bibliotheek. Ik ben er van overtuigd dat we ermee aan de gang moeten, dat we met sommige dingen al goed bezig zijn maar met andere dingen nog wel aan de slag moeten. Alleen (nogmaals!) ik denk niet dat ik op dit gebied veel kan betekenen, gelukkig heb ik medecursisten gezien die echt heel goed bezig zijn op dit vlak. Ik hoop dat er voor hen kansen zijn om hier iets mee te gaan doen........ en vooruit dan nog één keer:

   

   





dinsdag 7 december 2010

Ding 21 / Aquabrowser, My Discoveries en andere sociale Bibliotheekcatalogi


Met dit ding heb ik niet zoveel. Ik denk dat dit meer iets is voor onze Medewerkers Informatie en Advies. Natuurlijk wel gekeken op de verschillende sites en via MyDiscoveries op de site van de OBA enige testen gedaan en inderdaad alles goed kunnen vinden. Leuk, die woordenwolken aan de rechterzijde maar in mijn geval leverde het bij het zoeken niet zoveel op. Ook Worldcat bekeken, hier kon ik niet vinden wat ik zocht. Ook nog de zoekmachine op Bibliotheek.nl. bekeken en ten slotte onze eigen catalogus. Bij mijn test kon ik doorklikken naar Catalogi Noord en Zuid Holland en vond ik ook weer wat ik zocht.   

Ik ben wel benieuwd wat de MIA's vinden van deze 'Sociale Bibliotheekcatalogi'. Het lijkt mij toch een ontwikkeling die op hun vakgebied best wel consequenties heeft. Straks maar eens even lezen op de blogs van betreffende collega's.


 
Het lijkt mij weer zo'n dubbele; Aan de ene kant natuurlijk handig dat je via verschillende kanalen voor een klant kan zoeken, de kans op succes en een tevreden klant wordt dus steeds groter. Aan de andere kant kan die klant ook thuis achter zijn computer op dezelfde kanalen zoeken.... 
        


Ding 20 / Muziek online beluisteren


Alweer zo'n leuk ding!!!

Na het lezen van de nodige informatie, via '23 dingen' ingelogd op Last FM en wat gekeken, gehoord en gedaan. Leuk... maar nog niet echt het gevoel dat ik hier veel mee zou gaan doen. Vervolgens ben ik me gaan richten op Spotify en omdat ik hier al veel goede berichten over had gehoord gelijk maar het programma gedownload.....

Wat een prachtige 'online muziekdienst', gebruiksvriendelijk en een gigantisch aanbod. Als je dan leest dat er 9 miljoen tracks zijn en er dagelijks nog 10.000 bijkomen dan word ik heel benieuwd naar de organisatie hierachter. Ook het artikel gelezen van Kees Romkes en alle reacties hierop. Hoe het precies zit met Buma en de artiesten weet ik niet en hoe het mogelijk is dat Spotify 'gratis' of tegen zo'n kleine vergoeding kan draaien snap ik ook niet helemaal. Wel vraag ik me soms af of er nog hoop is voor de 'platen'-zaken.



"Spotify in de Bibliotheek? Spotify in de Bibliotheek!"
Ook dit artikel gelezen en hierin las ik dat de CDR met  'MuziekWebStroom' komt. Goed hoor! Ik begrijp dat het nu nog binnen de muren van de CDR zelf is maar dit zal ontgetwijfeld ook voor ons beschikbaar worden. Echt heel goed en ... ja, natuurlijk is er toekomst voor 'online muziekdiensten' binnen de Bibliotheek.

Tijdens het schrijven van deze blog zijn oude tijden gaan herleven. Ik was ooit een Cats-fan en zag bij Spotify mijn hele platencollectie van toen weer langskomen. Uiteraard even mijn favoriete LP 'gedraaid' en bijzonder om te ervaren dat je zo'n 35 jaar na dato bij het horen van een nummer nog precies weet welk nummer erna komt.

zondag 5 december 2010

Ding 19 / Sociale netwerken


Sociale netwerken.....wat zijn er veel!!!
Voor mij is Hyves de bekendste, ik heb zelf vorig jaar een account aangemaakt maar dat was omdat ik op die manier de foto's e.d. van mijn zoon in Curacao kon zien. Ik heb niet echt behoefte aan dit soort netwerken. 'Ontmoet de vrienden van je vrienden!' stond boven een uitnodiging die ik jaren geleden kreeg met het verzoek om ook bij de club van Hyves te komen. Ik heb vriendelijk laten weten dat ik genoeg had aan mijn eigen vrienden en dat ik die liever op een andere manier wil ontmoeten.

Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik het ook wel weer heel erg leuk vind, het is natuurlijk fantastisch om deze manier contact met elkaar te hebben en netwerken op te bouwen. Mijn kinderen 'hyven' ook al jaren, alhoewel Facebook op dit moment aan de winnende hand is. Via, via kunnen ze altijd wel een foto van iemand laten zien maar wat ik ook van ze hoor is dat sommigen er wel heel veel op zetten zonder te letten op privacy e.d.

Voor de opdrachten heb ik gekeken naar de sites van LinkedIn, Sociabel en Dizzie. LinkedIn is ontzettend populair aan het worden op zakelijk gebied, als ik dat om me heen hoor wordt hier heel veel gebruik van gemaakt bij sollicitaties e.d. Sociabel het netwerk voor ouderen, prima toch! Ik vind het sowieso altijd geweldig als ouderen gebruik maken van de computer en internet. Dizzie zag er ook goed uit en is natuurlijk meer op ons vakgebied. Ik las ook al bij een collega dat dit een handige is, in de gaten houden dus.

De bibliotheek moet uiteraard mee in de stroom van deze sociale netwerken maar ik vraag me af hoe ik dat 'filiaal' moet zien in de begeleidende tekst bij dit ding. Ik ben echt heel benieuwd naar alle ontwikkelingen op dit gebied en dan speelt bij mij vooral de vraag 'wat gaat dit opleveren?'