maandag 29 november 2010

Ding 18 / Library ThingToen ik de informatie bij dit ding had doorgelezen was mijn gevoel een beetje van 'ach, leuk dat het er is maar voor mij niet echt interessant'. Uiteraard toch aan de gang gegaan, een eigen account aangemaakt en een aantal boeken toegevoegd.  Als je dan kijkt naar 'mijn boeken' en ze staan daar zo mooi onder elkaar met de plaatjes ernaast dan krijg je toch wel een gevoel van 'goh, dat is wel mijn boekenkast!'

Ik ben nog even verder gaan kijken en heb gelezen wat anderen van een bepaald boek vonden maar het schrijven van dat soort reacties is iets wat ik zelf niet snel zal doen. Persoonlijk zou ik dan liever kiezen voor een 'leeskring' want het is absoluut leuk om van gedachten te wisselen over een boek. Het persoonlijke contact en onder het genot van... zijn dan zaken die me meer aanspreken dan het toetsenbord en beeldscherm van mijn computer. 

Voor de bibliotheek en onze klanten is de komst van C-WISE natuurlijk geweldig en ik denk dat sites als Library Thing daardoor minder aantrekkelijk zijn geworden. Ik denk wel dat het goed is om de catalogus met alle nieuwe mogelijkheden te promoten onder onze klanten. Het is heerlijk om te zien dat klanten enthousiast worden als je bvb laat zien hoe ze een leesadvies kunnen krijgen op basis van een favoriete auteur.

zondag 21 november 2010

Ding 17 / Mobiel Internet


Mobiel Internet...ja, fantastisch natuurlijk!
Sowieso is het hele internet geweldig en door de 23-dingen-cursus word ik steeds enthousiaster. Alle drie mijn kinderen hebben zo'n mooie multifunctionele telefoon (stand: IPhone 1 - 2 Blackberry). De mogelijkheden zijn onbegrensd en er komt steeds meer bij. Ideaal toch, 'de hele wereld' in je zak...

Toch kan ik gelukkig nog zonder. Ik heb een simpele Samsung (leuk dingetje hoor!) en kan daar mee bellen en sms-en. Ik vind het prima en ook wel lekker rustig eigenlijk want behalve veel voordelen zie ik ook wel nadelen aan het mobiele internet. Volgens mij is het belangrijk om op zijn tijd alles los te laten en ik moet er dan ook niet aan denken om bvb een laptop mee te nemen op vakantie. Misschien is dat ook wel een stukje zelfbescherming (weet ik eigenlijk wel zeker) want dat is het risico van mobiel internet; dat heb je altijd bij je.

Wat mij betreft dus nog even niet, dan maar en telefoon, camera, i-pod, tot-tom, de nodige boekjes enz. mee. Dat heeft ook zijn charmes en je moet er toch niet aan denken dat je super-mobiel het begeeft onderweg...


Voor de bibliotheek is het natuurlijk een goede ontwikkeling, de klanten zijn nog eerder op de hoogte van berichtgevingen en kunnen digitaal steeds meer dingen regelen. Helemaal 2.0 vind ik de optie voor een inleverattendering, uiteraard tegen betaling maar ik geloof dat dat voor veel klanten geen probleem zal zijn (waarschijnlijk wel voor onze inkomsten...)   


WiFi-punten zijn natuurlijk ontzettend belangrijk in dit hele verhaal en een bibliotheek is daar een uitgesproken plaats voor. Ik zag van Jan K. al zo'n mooie Google-map met alle Wifi's ...inderdaad nog vrij leeg in het Kennemerwaard-gebied Jan maar ik neem aan dat hier aan gewerkt wordt.

woensdag 17 november 2010

YouTube filmpje "Hey Jude"Vanmiddag wat tips gekregen van mede-23-dingen-collega's en jawel hoor het lijkt te gaan lukken. Al die cijfers, letters en tekens had ik gister ook al maar dat dit dus in je blog het uiteindelijke filmpje is, dat had ik niet begrepen. Was ik toch verder dan ik dacht.....

dinsdag 16 november 2010

Ding 16 / YouTubeYouTube is bekend voor me. Dit komt uiteraard door de kinderen want die kijken van alles en nog wat op deze site, muziek, grappige filmpjes, mooie doelpunten enz. enz. Maar ik betrap mezelf erop dat ik de laatste jaren ook zelf regelmatig op deze site aan het kijken ben. Als ik aan het zoeken ben dan is het vaak naar muziek, erg leuk en het is inderdaad een ideale, toegankelijke site.

De successen van YouTube zijn bekend, zoals het verhaal van Esmée Denters. Ik denk dat ze net haar tijd mee had. Zonder YouTube was ze misschien nooit bekend geworden maar hierdoor zijn er natuurlijk ook weer heel veel mensen die denken dat ze dat ook wel kunnen. Met als gevolg miljoenen filmpjes en waarschijnlijk allemaal erg leuk voor de familie maar niet voor een breed publiek. En ja, zie dan door de bomen het bos maar weer te vinden.... Gelukkig zijn er nog programma's als X-factor, Popstars, The voice,  etc. etc. ;-)

Vorige week zag ik nog een reportage over de 'gevaren' van YouTube. Er werd in een klas een leraar getreiterd, dit was gewoon in scene gezet en ging net zo lang door tot hij compleet door het lint ging. Het hele gebeuren werd gefilmd met een telefoon en binnen de kortste tijd stond het filmpje op YouTube met alle gevolgen van dien.

Heel vervelend natuurlijk maar het geeft ook wel weer aan dat scholen hier het beleid op aan moeten passen en moeten nadenken over het aanscherpen van de regels om dit te voorkomen. Geen telefoons dus meer in de klas en ook regels dat er zonder toestemming geen filmpjes geplaats mogen worden e.d.

Misschien moeten wij daar als Bibliotheek ook alvast eens over nadenken want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Verder denk ik dat wij niet veel met YouTube kunnen binnen de organisatie, er zijn volgens mij betere en nuttigere kanalen.

Ik ken een heel leuk YouTube filmpje dat ik graag in mijn blog zou willen opnemen. Eerder is het me echter ook al niet gelukt dus ik ga er nu geen tijd aan besteden. Ik had eigenlijk gehoopt dat het allemaal helder zou worden bij dit 'ding' maar niet dus. Ik heb nog wel gekeken naar de 'embed-code' rechts van de video en een poging gedaan met 'kopiëren en plakken'. Ook zag ik de tab 'HTML bewerken' en ik heb het vermoeden dat ik daar iets mee moet....

Ik ga morgen op zoek naar mijn coach en om hulp vragen!


 

maandag 15 november 2010

Ding 15 / Google maps en Streetvieuw

Ontdek je plekje......Leuk hoor!
Als je daar naar gaat kijken en mee aan de gang gaat dan ben je ook zo weer uren verder. Wel heel leuk om te doen en eigenlijk best wel gek dat je overal waar je wilt een kijkje kunt nemen.

Het is ongeveer een jaar geleden toen ik in Heerhugowaard op de Middenweg zo'n zwarte auto zag rijden, met zo'n grote camera op zijn dak. Nu natuurlijk even op diezelfde plek gekeken of ik mezelf terug kon zien maar dat was niet zo. Uiteraard ook gekeken in mijn eigen straat en toch wel raar om te zien dat je daar zo doorheen kunt 'lopen' en de hele buurt kan zien met alles erop en eraan..... Dan bekruipt je ook wel even het gevoel van 'Big Brother is watching you'!!!

Ook nog even bij me zus in Engeland langs geweest, haar auto stond niet op het pad dus ik denk dat ze niet 'at home' was, jammer! Tenslotte nog even gekeken bij de Google pagina over streetvieuw en kwam daar bij 'privacy' een leuk filmpje tegen: http://maps.google.nl/intl/nl/help/maps/streetview/privacy.html

Ik ben ongeveer een uur bezig geweest om het rechtstreeks in te voegen maar dat is helaas niet gelukt (Jos, moet dit wel kunnen? Zo ja, hoe krijg ik dat dan voor elkaar?)

Als opdracht heb ik gekozen om op de kaart van Nederland de campings te markeren met de jaren erbij wanneer we daar geweest te zijn. Nu nog zien in te voegen....

dinsdag 9 november 2010

Ding 14 / Instant messaging

Blabla of uhhuh? Ja, wat moest ik daar nou over schrijven zonder chat-ervaring.... Mijn kinderen chatten wat af en vinden dat echt heel leuk. Zelf denk ik dan al snel ik pak liever de telefoon. Maar let op!!! Ik heb zojuist mijn eerste chatsessie achter de rug.....met Edo van '23dingen'. Best leuk, je moet er wel handig in worden want Edo was aanzienlijk sneller dan ik maar ja, dat is natuurlijk logisch... ieder zijn vak nietwaar!

En eerlijk is eerlijk je kunt chatten en bellen natuurlijk ook niet met elkaar vergelijken. Het zijn twee totaal verschillende dingen, ik zou Edo nooit gebeld hebben maar zo even chatten vond ik erg leuk. Zo is het skypen natuurlijk ook geweldig, als je familie of vrienden in het buitenland hebt kun je via het internet toch op een fantastische manier contact met elkaar hebben. Je kunt elkaar zien, informatie uitwisselen en het is nog gratis ook. Als je er dan over nadenkt hoe dat 'vroeger' ging dan is er toch wel heel veel veranderd met de komst van het 'internet'. Echt een geweldige ontwikkeling!


Ik heb ook nog even gekeken naar enkele sites over IM met betrekking tot de bibliotheek. Uiteraard de site van 'Aladin/chat', die is gestopt maar ze beloven dat er iets moois voor terugkomt. Een systeem dat 24 uur per dag beschikbaar is en de vragen zullen zoveel mogelijk onmiddellijk worden beantwoord... ben benieuwd! Gelukkig las ik dat ze, anders dan daarvoor, het antwoord niet geven maar zullen laten zien waar het te vinden is. Daar ben ik blij om want dat was altijd mijn bezwaar tegen de oude 'aladin' en het past natuurlijk ook veel beter bij de functie van Bibliotheek. 

Ook nog even gekeken naar de Randers Bibliotheek in Denemarken; leuk om te zien dat daar hetzelfde chatvenster wordt gebruikt als op de '23dingen'-site. Alleen jammer dat de Bibliotekaren offline was......

Wat IM voor Kennemerwaard kan gaan betekenen......?????
Ik vind het zo moeilijk om dat in te schatten. Volgens mij moeten we er gewoon mee aan de gang gaan en dan maar kijken wat het doet. Alleen komt dan gelijk het praktische in mij weer naar boven; Wie gaat dat doen? Iedereen is al zo druk, druk, druk en dan met al die bezuinigingen die op de loer liggen...   

maandag 8 november 2010

Ding 13 / Online kantoorpassingen

En dan heb je mazzel!  Word je door een paar snelle collega's, die zeer voortvarend met '23dingen' bezig zijn, uitgenodigd  om aan een gezamenlijk project te werken via een Googledoc. Bijzondere boekenplanken, dat was het onderwerp, en bijzonder zijn ze!


Handig ook zo'n document om samen aan te werken. Het schijnt dat je, terwijl je er aan werkt, ook nog kunt chatten met de medebewerkers van het document. Ik heb die kans gemist want later hoorde ik dat er een poging was gedaan door 'LaJeunesse'. Jammer, want ik had zo mooi m'n eerste chat-ervaring op kunnen doen. Na wat gegochel met letters is het een leuk document geworden en de boekenplanken zijn prachtig!

Helaas heb ik het opstarten van zo'n document dus nog niet zelf gedaan maar dat dat binnenkort gaat gebeuren lijkt me zeer aannemelijk. Iedereen is hier zo enthousiast over en veel collega's werken er al mee. Vanuit de OR werken we nu ook aan een gezamenlijk document, echt super handig en het voorkomt inderdaad oeverloos heen en weer mailen.

Of we er ook iets mee kunnen naar onze klanten toe...vast wel maar ik kan nu zo niet iets concreets bedenken. Toch denk ik dat er goede opties naar boven komen als je hierover gaat brainstormen.

donderdag 4 november 2010

Ding 12 / Microblogging met TwitterTwitter......wat moet ik ermee en wat heb ik eraan?
Persoonlijk zie ik het hele twittergebeuren niet echt zitten. OK, ik heb een account aangemaakt en ben afgelopen weekend aan de gang gegaan maar voel nog steeds enige weerstand. Eerlijk gezegd heb ik ook niet het gevoel dat het iets voor me is of ooit zal worden. Ik zie namelijk het nut er niet van in, 'what are you doing?'... 'So what!'. Maar goed, ik wil het best een kans geven en wie weet stel ik later mijn mening bij.

Ik neem aan dat het voor de bieb wel degelijk iets is, want heel veel bibliotheken 'twitteren' reeds. Zal me daar toch eens in gaan verdiepen en een praatje maken met de 'Twitter-afdeling' van Kennemerwaard.

Afgelopen dinsdag stond er ook al zo'n leuk artikel in de Alkmaarsche Krant, 'KLM voorop bij inzetten Twitter en Facebook'  Ik heb het met veel plezier gelezen, het ging om de snelle omarming van de KLM met de sociale media. Klachten en opmerkingen worden inmiddels binnen één dag beantwoord via Twitter en Facebook.  Deze aanpak is ontstaan in de periode van de 'aswolk', ze hebben toen in 4 dagen meer geleerd dan in maanden daarvoor. Dat geeft toch wel iets aan! Zie ook: KLM vs Air France

Zakelijk heeft het zijn nut dus al wel bewezen maar het privé getwitter.....??? 
Nee, dan mijn iGoogle pagina, dat vind ik echt helemaal leuk!
Een paar weken geleden kwam ik het tegen in één van de 23dingen teksten en heb er toen gelijk een aangemaakt. Appeltje, eitje! Aangevinkt wat me wel wat leek et voila... mijn eigen iGoogle startpagina. Afgelopen dinsdag, tijdens de 23dingen-tussen-bijeenkomst is hier ook de nodige aandacht aan besteed en er bleek nog veel meer mogelijk dan ik in eerste instantie dacht. 's Middags gelijk aan de gang en het werd steeds leuker, ideaal al die snelkoppelingen en interessante sites binnen handbereik.

Uiteraard Smulweb met steeds weer nieuwe recepten (en lekker!), een puzzeltje hier en een spelletje daar..... en ja, dan vliegt de tijd en voor je het weet ben je een paar uur verder. Het spelletje Trio is super simpel en erg leuk maar werkt wel verslavend. Oude tijden herleven... een jaar of 15 geleden zaten we met een 'brickgame' allerlei vormen steentjes te stapelen en steeds maar weer proberen een hoger level te halen en je record te verbeteren  Nu spelen we op de laptop Trio maar het gevoel is nog steeds hetzelfde, alleen zo jammer dat ik nooit van mijn kinderen kan winnen ;-(

Misschien vind ik in één van jullie een tegenstander op niveau...op dit moment is mijn record 5990.
Wie durft het aan??? Zullen we de stand bijhouden in een Googledoc???