dinsdag 26 oktober 2010

Ding 11 / Ontdek Wiki's

Vorige week al veel gelezen over de wiki's en verschillende sites bezocht en bekeken. In bepaalde gevallen kan een wiki erg handig zijn denk ik. De wiki-site van Bibliotheek Deventer vond ik erg leuk.

Vandaag daadwerkelijk aan de slag gegaan en in de 'zandbak' gespeeld. Bij het toevoegen van mijn favoriete vakantiebestemming op de 23-dingen-wiki zat het me echter niet mee. Ik had een prachtig filmpje op You Tube uitgezocht over Curacao maar het lukte me niet om het toe te voegen. Frustrerend hoor!!!

Ik denk dat we als bibliotheek wel iets met wiki's kunnen, de eerdergenoemde Bibliotheek Deventer is daar een goed voorbeeld van. Op de een of andere manier lijkt me ook heel leuk om hier met de jeugd iets mee te doen. Iets voor de Biebkidz misschien....???

Rest mij nog om een plaatje van een andere 'Wiki' toe te voegen. Het is een vriendje van me en ik moet altijd even aan hem denken als het over wiki's gaat.

dinsdag 19 oktober 2010

Ding 10 / Social bookmarking en Delicious

                                    


Toen ik begon met het doorlezen van de teksten over 'Social bookmarking' en 'Delicious' was mijn eerste reactie; Wat een taaie, droge stof! toen ik er echter mee aan de gang ging vond ik het eigenlijk wel leuk.

Ik heb een account aangemaakt en dat ging verbazingwekkend goed. Het was wederom een Yahoo account (net als bij Flickr) en ik heb dus dezelfde gegevens ingevuld en 'voila!' alles was in een mum van tijd gerealiseerd. Alleen het toevoegen van de knoppen lukte niet maar ik moet zeggen ook zonder knoppen werkt het prima.

Verschillende bookmarks heb ik toegevoegd en ik vind het leuk om te zien hoeveel personen dezelfde favoriet hebben. Als je dan weer bij die personen gaat kijken en verder gaat klikken dan kom je de leukste sites tegen waar je anders waarschijnlijk nooit op was gekomen. Inmiddels is de tag 'recepten' mijn favoriete 'favoriet' en ik moet zeggen superhandig al die digitale recepten. Het is in ieder geval beter voor mijn keukenlaatje ... alhoewel, ik moet me dan wel weer ontzettend inhouden om al die recepten niet uit te gaan printen.

Voor de bibliotheek zie ik absoluut mogelijkheden met 'Social bookmarking' want het is toch ideaal dat je op elke willekeurige computer favoriete sites kunt delen met collega's. 

dinsdag 12 oktober 2010

Ding 9 / Mijn visie op web 2.0

Daar moest ik even over nadenken.

Wat doet deze cursus met mij?
Het eerste wat bij me opkwam was 'er gaat een wereld voor me open' maar als ik daar dan weer over nadenk is dat niet helemaal waar en moet ik eerlijk toegeven dat ik jarenlang 'mijn kop in het zand heb gestoken'.

Want ik weet best wel wat er te koop is. Natuurlijk niet alles maar met drie kinderen die met computers en het web zijn opgegroeid zie je genoeg voorbij gaan; MSN, hyves, facebook, regelmatig liggen ze in een deuk om you-tube-filmpjes en er wordt van alles en nog wat gedownload en besteld via het web. Mijn eigen dochter heeft een succesvolle webshop die ze helemaal zelf heeft ingericht. Dooor Jewelry Ik ben daar natuurlijk super trots op en heb het hele proces van dichtbij gevolgd. Als je ziet wat er allemaal mogelijk is.....echt geweldig! 

De mogelijkheden zijn legio en dat geldt natuurlijk ook voor de Bibliotheek. We kunnen er absoluut heel veel mee doen maar moeten natuurlijk niet vergeten dat een groot gedeelte van ons publiek de koppen nog in het zand heeft. Een schone taak om die eruit te krijgen!

Onze rondleidingen zijn een groot succes en ik heb al verschillende keren gehoord dat het ook heel goed via een filmpje op het web zou kunnen. Dat is waar maar ik denk dat het nou net dat kopje koffie en die persoonlijke aandacht is die het succesvol maken. 

Daar ligt voor mij ook het probleem, web 2.0 is geweldig en door er mee aan de slag te gaan word ik steeds enthousiaster maar... er is wel een grens. Die is voor iedereen verschillend en zal ook steeds bijgesteld moeten worden. Moeilijk om als Bibliotheek de balans te zoeken en om te gaan met al die mensen met verschillende grenzen.....spannend ook om deze ontwikkelingen te volgen en mee te maken. Ben heel benieuwd!!!


   

maandag 11 oktober 2010

Ding 8 / Online plaatjes bewerken

Wat een leuke dingen kom je tegen op al die verschillende sites!!!

Heel veel uitgeprobeerd en lekker bezig geweest, het is echt verslavend en je moet oppassen want voor je het weet ben je uren verder. Niet alles lukte....... maar dat geeft niet want dat is dan weer een reden om later nog eens te kijken en te proberen en de kans is groot dat het dan wel lukt.

Om in de stijl van mijn weblog te blijven ben ik even uit het water gekomen en heb onderstaande tekst voor jullie in het zand geschreven:


dinsdag 5 oktober 2010

Ding 6/7 Flickr

Best wel wat gedaan de afgelopen week; Teksten gelezen, filmpjes bekeken, Flickr bezocht en rondgekeken op de site, een eigen account aangemaakt (Yahoo), wat geëxperimenteerd met het uploaden van foto's en ook gekeken en dingen uitgeprobeerd op sites als Picasa, Google maps e.d.

Als ik dan kijk naar de blogs van collega's en zie wat voor mooie diavoorstellingen, filmpjes en links naar sites e.d. daar op staan dan moet er bij mij nog wel wat gebeuren. Als ik dan ook lees wat voor frustraties en bloed, zweet en tranen het heeft gekost, denk ik op dit moment...laat maar even. Het komt wel goed denk ik, want dat ik wat ga doen met deze foto-sites is zeker.

Voorlopig hou ik het even bij een vakantiefoto van afgelopen zomer. Het is de bibliotheek van Hildesheim (Duitsland).

Ik had gedacht dat ik een diavoorstelling van foto's kon plaatsen die ik gister in Flickr had gezet. Helaas is dat me niet gelukt.

Jammer, ik moet er dus toch nog maar wat extra tijd in gaan steken en ik zal eens wat raad gaan vragen bij verschillende collega's, wellicht hebben ze wat tips voor me.

Toch heeft het zelf ontdekken ook wel iets en als het dàn lukt is het echt kicken.

Hoe ik het ga doen weet ik nog niet...........WORDT VERVOLGD!